Jun 25

Steve Jobs

Tags:

Mac eller PC? I-phone eller Android? Vad har du och varför? 

Här kommer ett lästips – biografin om Steve Jobs som kom ut 2011. Den är högst aktuell fortfarande. Boken väcker tankar om värderingar och vad vi gör av vår korta tid i livet. Steve Jobs blev 56 år. Han var tidigt en stor ledare. Han visste att fokus och genialitet var viktigt. Han tänkte att det går. Hur kommer man på sen. 

Efter att ha läst om Steve Jobs så är jag än mer imponerad över hur fokuserat och åtaget han drev sitt företag och produktutveckling. Han ville skapa fantastiska produkter som förenade teknik med konst. Det senare var det primära. Det är ett nöje att läsa om hur noga han är med material och helhet – hur insidan är lika viktig som utsidan. Han ville skapa enkla produkter som alla med lätthet kan använda. Tack, underbart med något som bara fungerar och som har en skön känsla.

Författaren har intervjuat en mängd människor förutom Steve Jobs. Baksidorna kommer också fram. En familj som inte får så mycket uppmärksamhet, den egna hälsan som blir lidande, kollegor som blir utskällda offentligt osv. I den bästa av världar har vi balans eller så lever vi med verkligheten – vi har olika styrkor som ger oss vårt unika uttryck och bidrag till andra. 

Tänker ändå att Jobs hade sitt sätt att tänka på familj. Helt klart hade han en bra relation till sina adoptivföräldrar hela livet. Tjugo år med samma kvinna och deras tre barn. Och inte minst lojaliteten till sitt eget företag, iFamily. I dess inre och hemliga utvecklingsrum (dit inte ens alla anställda hade tillträde) fanns alla produkter framlagda på olika bord som gjorde att de hade en god överblick över helheten. Det var ett sätt att se till att helheten premierades snarade än delarna. Något för alla ”stuprörsorganisationer” att fundera över kanske. Han ville att mänskligheten skulle ha tillgång till datorer etc, inte bara företagen. 

Vad skulle du se om du höjer blicken i ditt eget område/bransch?
Vilka frågor tycker du behöver nya lösningar?

Det kan man fundera på när man ger sig lite tid. 

Ha det gott!

Sommarhälsningar från Anna