VDcoachen reflekterar över hälsa & livskvalité

Hälsa och livskvalité – ja, det vill vi alla ha! Det är härligt att känna att allt känns bra och kul. När kroppen, vår själs boning, är frisk och fungerar som den ska. När vi har ork och energi till det vi vill. När det vi längtat efter uppfylls. När vi har flyt.
Våga nytt

Jag har ett par vänner som nyss har bytt boende och i månader rensat, sålt och slängt grejer från en egenbyggd villa som tjänat familjen i hela deras vuxna liv. Nu tycker de att de bor i paradiset och njuter varenda sekund. Ni vet den där känslan av att nypa sig i armen – det är så bra att man undrar om det verkligen är sant. Jag är övertygad om att en stor del av glädjen och lättheten ligger i att de har gjort sig av med det de inte längre behöver för den här fasen i sina liv. Allt de omger sig är valt på nytt och finns där av en anledning. Färre grejer, mindre att ta hand om. Och de vågade och tog ett beslut om vad de vill nu med sina liv. Det börjar alltid med det!

God hälsa underlättar goda beslut
Vi behöver hälsan för att kunna ta beslut om vad ett kvalitativt liv är för just oss själva.
Nu vet vi mycket om hur hjärnan fungerar – när vi känner oss hotade, vilket vi gör per automatik i nya situationer, så drar något av följande i gång per automatik: vi försvarar oss, låtsas vara helt oberörda eller så flyr/lämnar vi situationen. Vet du vilket sätt du använder dig mest av?

Det är tyvärr väldigt lätt att sätta igång dessa mönster hos någon annan. Det kan räcka med en konstig blick eller för den delen att titta bort för att den vi möter ska känna sig osäker. Tittar vi oss noga runt om så ser vi hela tiden exempel på detta – blickar som inte möts, samtal som mer än som två monologer eller som en debatt där två tävlar om att ha rätt. Vi springer förbi varandra och är i otakt, inte minst när vi kommer hem.

Stress!
En VD som nyss anlitat mig slits med mycket höga krav från styrelsen, uppdraget utvidgas hela tiden i takt med att bolaget växer. VDn som vill göra bra ifrån sig och är duktig på att leverera har svårt att sätta gränser. Familjen bortprioriteras. Kommer naturligtvis inte att hålla i längden. Förstår inte styrelseordförande det riskfyllda i detta upplägg? Min gissning är att han också är stressad och då har man bokstavligt talat skygglapparna på sig och agerar på något av sätten nämnda ovan. Hoppet står till att någon ser och säger stopp. Så ju fler som känner igen signaler/tecken på stress desto bättre. Men, visst vore det bra om alla blev mer medvetna och tog hand om sig själva före alla andra.

Systemet är dränerat och behöver ny energi
Ingen som är stressad eller sjuk är att räkna med när det gäller att sätta sunda gränser eller ta kloka beslut! Ingen. En ledare måste kunna leda sig själv först och främst. Varje människa har ansvar för sitt eget liv först och främst. Betänk riskerna med att väldigt många känner sig stressade och den psykiska ohälsan ökar. Vilka konsekvenser kommer det medföra på arbetsplatser och i hemmen?!

Ladda dig själv!
Semestern är till för djupladdning. Ett bra sätt är att göra ingenting genom att bara vara i en sinnesupplevelse. Visuellt – bara sitta och titta på solnedgången. Auditivt – bara lyssna på musik. Kinestetiskt – bara känna på något – värme, textur, volym, form. Eller bara uppleva smaken på det man tuggar eller bara dofta på en blomma. Som om att mata sig själv på cellnivå. Inte göra, inte prestera – bara vara och uppleva. Sol, värme, musik mm går rätt in. Precis som vi behöver träna hela kroppen har vi stor nytta av att aktivera alla våra sinnen.

Sömnen
är också viktig som uppladdare. Många jag möter sover inte tillräckligt under arbetsveckorna. De tar igen det på helgerna och ger därmed sin kropp budskapet – dina behov får vänta. (Det beteendet har en tendens att eskalera. Väldigt vanligt bland utmattningsdeprimerade som har en tendens att helt negligera egna behov under en lång tid.) Men du vet ju själv hur det känns när man vaknar och inte är utsövd. Hela dagen kan bli fel. Jag minns en ung tjej som berättade hur hon, när hon var sjuk, sov och sov – massor under ett helt år. Hon var tvungen att tillåta det, signalerna från kroppen var så starka att hon inte kunde missa budskapet. Efter det så gick hon och sömnen in i mer normala vanor och hon hade blivit så duktig på att följa sin inre ”klocka” att hon aldrig behövde använda väckarklocka mer. Hon visste hur mycket sömn hon behövde, hon la sig i tid och var helt enkelt i synk med sig själv.

Att vara i synk med sig själv och andra är en viktig kompetens. Det kan göras genom att spegla det verbala eller kroppsliga språket. Lyssna till de ord som används – vilket sinne används – vill vi se klarare, höra bättre eller känna mer. Du kan sända på samma kanal genom att använda samma ord och sinne som den andre (eller dig själv)! Om du har svårt att höra vad någon annan säger kan du pröva att försiktigt massera ytterkanterna på dina öron (samtidigt) – börja i mitten av örat och gå uppåt och runt och sluta med örsnibbarna. Precis som i fötterna och händerna återfinns zoner för hela kroppen i örat.

Naturen är en fantastisk laddningsoas. Vilken läromästare vi har runt om oss hela tiden. När det är mörkt så vilar naturen – blommorna sluter sina kronblad och vilar för att villigt öppna sig igen när solen tittar fram. Det finns en rytm och en variation. I naturen har vi sol, vind och vatten, vi har jord, luft och eld – olika element. Mångfalden berikar och får oss att fortsätta fascineras av säsongens första fjäril, ett nytt fågelläte, en blomma eller ett djur vi aldrig sett tidigare.

Tillbaka till hjärnan och övningar att göra mitt i vardagen. Det går att hjälpa till att öppna upp så att mer av hjärnan än amygdala används. I vår främre pannlob finns bl a vår förmåga att reflektera och ta beslut. När den är aktiverad känner vi också tillit. Alla typer av korsrörelser aktiverar hjärnans båda hjärnhalvor och hjälper därmed till att öppna upp hjärnan. T ex den vanliga gymnastikrörelsen att med höger arm/hand slå lätt på vänster lår och sedan tvärtom – vänstra handen på höger lårs utsida. Barn gör det här lätt och snabbt. Du gör det i din takt, minst tio gånger per sida. En annan övning är att sitta med korslagda ben och korslagda ben och armar (korsa armarna vid handlederna och knäpp händerna ”bakvänt”). Sitt så en stund tills du känner dig avslappnad.

Beröring
Sist men inte minst – glöm inte att delad glädje är dubbel glädje. Hud mot hud, långa kramar, bara vara med varandra och njut!

Vårda viljan!
Det är när du är i ett gott tillstånd, litar på dina sinnen och vet att du har kontakt inåt som du också får kloka svar från dig själv om vad du VILL med ditt liv. Då kan du lätt sortera bort rösten som säger att du inte kan eller är värd något. Du vet att den bara spökar från det förflutna – du vet var den hör hemma och det som gällde då inte gäller nu. Du kan också skilja på vad som ditt ansvar och vad som är andras ansvar. Om någon annan beter sig märkligt har det med dem att göra – du kan välja att vara kvar med dig själv och bemöta den andre vänligt istället för att gå i försvar. Som ledare vet du hur ska göra och vara för att må bra och ha livskvalité.

Önskar dig en underbar sommar!

Glada hälsningar från Anna Eriksson

ICF Master Certified Coach, VD för Avalona – Executive & Teamcoaching AB