May 17

På spaning i coachbranschen: Innovation & Storys

Tags: , , , ,

Just nu är det mycket som händer i coachbranschen. Nästa vecka firar ICF, International Coach Federation, sin årliga coachvecka med en mängd olika evenemang runt om i världen. Här i Sverige kommer många att ta chansen att få en egen upplevelse av coaching genom att möta en eller flera coacher IRL. Vill du också det, så ring!

För sjätte året i rad arrangeras också WBECS, världens största on-line utbildning i business & executive coaching. Jag kommer rapportera om vad några av världens mest ledande coacher har på sina hjärtan. Först ut är Janet Sernack, VD & businesscoach från Australien, som tar upp vikten av innovation. Om vi på allvar ska kunna tänka nytt så behöver vi kunna släppa taget om gamla tankar och komma till en 0-punkt inom oss där vi är i djup kontakt med oss själva. Först där efter finns egentligen utrymme för något nytt. Att lära sig meditera är t ex ett sätt att nå nollpunkten. Tänka nytt behöver vi göra allt mer! Vi behöver kunna urskilja problem som vi verkligen vill lösa! De utmaningar vi som människor står inför är vår ovilja att bli provocerade och avbrutna – vi är rädda, vill känna oss säkra och vara i ett slags kognitivt stillestånd. Vi motstår risk, förnekar, är perfektionister och rädda för att förlora. Eftersom allt lärande kräver misslyckande och action, så har vi en del motstånd att ta oss förbi!

IMG_8057

I kväll har jag även hört David Drake, PhD, från San Fransisco som lär oss hur vi kan förlösa gamla stories så att vi kan börja leva nya – som vi själva har valt medvetet. Precis som man kan göra med drömmar så menar David att man kan “rewind”/omforma sin story genom att fråga sig hur man skulle vilja ha det istället? Jag blir så glad när jag hör honom berätta om denna möjlighet. Det här är en stor anledning till att jag trivs så bra som coach – jag får bidra till att jag själv och mina kunder blir mer medvetna, lär av det som händer och fritt välja vår framtid. Om och om igen. Det är spännande tycker jag! Fortsättning följer!