”Grunden är ett självledarskap”
Nyfiken på Håkan Nyberg, VD på Nordnet
Avalonas vision är att öka glädjen, effektiviteten och samverkan för VD:ar och deras ledningsgrupper. Jag blev nyfiken på Håkan Nyberg – hur leder han Nordnet och varför har han blivit nominerad både till Årets VD (2014) och till årets mångfaldschef (2015)?
Självledarskap & självreglering
Håkan är väldigt tydlig med att grunden för att leda andra är att kunna leda sig själv inklusive att kunna reglera sina känslor i en positiv riktning. Rollen som VD är jätteviktig, säger Håkan. Jag måste visa en enormt hög grad av integritet. Det jag ber organisationen göra, det måste de känna att jag stå för. Det är som med barn – de gör det man gör, inte det man ber om.
Bygga entusiasm
I rollen som VD är det min uppgift att uttrycka vision & mål på ett sätt som attraherar även framtidens medarbetare, och då fungerar det inte bara med siffror. Ska man bygga entusiasm hos medarbetare så måste man uttala sig på ett annat sätt, hitta triggers som människor går igång på. Om vi kan växa som företag, vara ett vinnande team och tjäna mer pengar – då kan vi göra mer roliga grejer både för oss själva och för våra kunder och det är mer attraherande än att man ska nå 0,6 i cost-income ratio.
Jag är besjälad av att alla ska veta vart ska vi, hur det ska gå till och varför. Sen måste man fråga sig vem som ska göra jobbet och har vi de förmågor som krävs för att ta oss dit? Det är det häftigaste med mitt jobb – så otroligt belönande att få det att fungera! Det är tillfredsställande för alla!
Håkans struktur för ett fungerande ledarskap
Nordnet har ca 400 medarbetare varav 100 i Danmark, Norge och Finland. Håkan har byggt upp en struktur för att få ledarskapet att fungera. Ledarskapet handlar om att leda i förändring och då måste följande vara på plats:
• Integritet
• Engagerat ledarskap – alla måste vara engagerade i själva förändringen och fatta vilken riktning vi är på väg mot. Ingen detaljstyrning.
• En ledningsgrupp med tydliga ansvarsroller.
• Sharing insights & best practice – alla 55 ledare delar med sig av insikter & erfarenheter.
• Hot spots – kontinuerlig dialog med alla i organisationen (15-20/tillfälle och kvartal) som skapar kraft – möjlighet att vädra oro, ställa frågor om precis allt och förstå vart vi ska, hur det ska gå till och varför.
• Informationsmöten för alla varje månad.
• Ha en idé och story om riktningen.
• Vara en papegoja – upprepa t ex strategin många gånger.
That works! Jag vet att det fungerar! säger Håkan stolt.
Innovation som strategi
När Nordnet hade bestämt sig för att bli bäst på sparande frågade de sig vad de behöver bli riktigt bra på för att bli förstahandsvalet hos spararna i Norden. Innovation insåg de var viktigt – att kunna göra bra grejer för kunderna i rask takt som kunderna går igång på. Och att vi investerar i att bygga den innovativa förmågan eftersom det är en viktig strategi.
Bara man får in rätt människor i firman så löser det sig. Vi anställer duktiga människor som är både visionärer och har en operativ styrka, som får grejerna ur händerna – så att det skapar värde för kunden. Idégenerering är det lätta. Och vi har duktiga IT-utvecklare.
Vi har satt ord på vår egen transformation – från ordinär bank med website och några mobilappar till att vara ett digitalt företag. Vi går till jobbet för att Redefine the financial world for the benefit for the savers for today and tomorrow! Rätt framåtlutat!
Vi har lekt med tanken att ge medarbetare fri arbetstid för innovation (som man t ex gör på Google). Vi har det på CSR-området – där är det öppet för människor att ta egna initiativ och då får man avsätta 10 % på sin arbetstid.
Mångfald och jämställdhet
Mångfalden är rätt ok tycker Håkan, värre är det med jämställdheten – precis som hela finans- och IT-branschen så är verksamheten mansdominerad.
När jag började, berättar Håkan, skapade jag mig en bild av vad som behövde göras – och så måste man hålla tillbaka lite för man kan inte göra allting – inte driva alla förändringar på en gång – även om det kliade i fingrarna. Och just det med jämställdhet kom upp, men ja det får komma sen…
Så kom jag hem en fredag – och min hustru var hemma före mig och stod och öppnade posten och sa att: Här kom en grej från dig (ett kuvert från Nordnet). Jag tänkte bara att: Vad bra att de är aktiva och så tänkte jag inte mer på det. Så kom jag till jobbet på måndag och öppnade ett mail från en känd tung journalist som skrev Hur tänkte ni nu? med en spydig kommentar om att: Är det så fullt med kompetenta karlar, så att inte en enda tjej fick plats??? Det var en broschyr med erbjudande om private banking och på baksidan var det ett foto med tio killar i 35-årsåldern i mörka kostymer och ljusa skjortor. Det var Incidenten.
Vi brände alla broschyrerna och jag kickade igång ett fyrpunktsprogram för ökad jämställdhet. Annika Vänje, en forskare från KTH utbildade oss och sen tog vi fram en jämställdhetsplan, jämställdshetskort för alla länder – vi mäter det vi tycker är viktigt, gjorde en plan för rekrytering och har anställt en ”rekrytererska” så att vi kan vara proaktiva.
Nordnet som en god samhällsmedborgare
Slutligen talar vi om utmaningar. Håkan tar upp de många utmaningarna i världen. Att det känns nästan osannlikt, som att det går åt fel håll med terrordåd i Köpenhamn och krig i Syrien, Ukraina osv. Håkan har tänkt på vad de kan göra – vi har ju människor i Köpenhamn. Jo, vi kan bygga ett Nordnet som står för tolerans, mångfald och respekt. Därför blir det viktigt att tänka på firman som en god samhällsmedborgare.
Slutord
Att samtala med Håkan om hans ledarskap är kul – det finns så mycket han vill berätta! Jag tänker att vi fortsätter – Är det något du vill fråga Håkan om? Maila mig så tar jag upp det om jag får tillfälle igen!
Håkan använder begreppet “ha armarna runt sitt ledarkollektiv” och jag tycker att han har det runt hela företaget, eller firman, som han själv uttrycker sig. I uttalandet finns både tydlighet och värme. Både forskning och praktik på framgångsrika team visar just att både de mjuka och hårda värdena måste finnas på plats för att klara sig långsiktigt.
En annan sak som glädjer mig mycket är Håkans visshet kring betydelsen av att kunna leda sig själv för att leda andra. Många missförstånd skulle kunna undvikas om fler var mer medvetna och har koll på sina känslor/på sitt tillstånd. Självreglering & självledarskap blir viktiga komponenter för att upprätthålla integritet. Hög integritet är grunden för en fungerande organisation.
Jag önskar Håkan och hans team fortsatt lycka till!
Känner du igen dig?
Hur leder du själv?
Vad är din strategi för ett lyckat ledarskap?
Känner du någon ledare som du tycker är riktigt bra som ledare?
Hör av dig till mig och berätta!
Anna Eriksson, Avalona – Executive & Teamcoaching AB, 2015-03-02