Jul 25

VERKTYGSLÅDAN – för människan och bilen/båten/huset

Tags: , ,

Jag vill ha verktyg, säger många som kommer till coaching. Vad är det för verktyg vi som coacher kan ge egentligen? 

När jag hör verktyg tänker jag alltid på hammare, skruvmejslar och så. Jag har en liten plastlåda med ett litet och väl valt urval. Min man har åtminstone tre stora verktygslådor – intressant nog så använder även han dem i min lilla låda mest. Så helt klart är det vissa verktyg som används mer än andra. 

Vad ska verktyget användas till? 

Vilka verktyg man behöver beror ju på vad som ska skapas eller åtgärdas. Är det ett hus som ska byggas eller bara något litet som ska lappas ihop? För ett hus behövs ett helt team av olika yrkeskompetenser med varsin arsenal av verktyg. 

Även när det är något litet kan det behövas precision. Jag har till exempel upptäckt att en stjärnskruvmejsel med kort handtag är ett måste, speciellt när jag ska byta mastlampan. Man måste ha rätt skruvskalle med en dimension som motsvarar storleken på det skruvhuvud som avses. Matchning skulle man kunna kalla det mellan distinkta entiteter. 

I coaching frågar jag vad vill du uppnå. Det är ganska vanligt att de som kommer inte vet det och då börjar vi där. Eller så tror man att man vet, men egentligen är det något helt annat man behöver. Det brukar snabbt visa sig. 

En typisk matchningsfråga inledningsvis är att avgöra om terapi eller utbildning bättre svarar an mot behovet. Olika yrkesgrupper har ju olika verktyg. Vill man läka sin barndom är det mycket bättre att vända sig till en terapeut. Sen kan du skapa upp din framtid med en coach. 

Hur bråttom är det? Hur viktigt är det? 

Att skapa något hållbart, funktionellt och vackert eller en nödlösning i stunden? 
Ibland bara måste man lösa något snabbt och då kan det till och med vara livsviktigt. Som när vi hade köpt vår nya båt och var på väg norrut utanför Portugals kust och jag plötsligt hittar en ny låda under en av kojerna i aktern och till min fasa känner att det är vatten i den, salt vatten! Jag blev jätterädd och trodde vi snart skulle sjunka. Men så farligt var det inte och vi hann i hamn. Väl där kunde vi lokalisera läckan – en stor sjukantig mutter på roderstocken behövde dras åt. Så stor skiftnyckel hade vi inte ombord. Min man som är arkitekt gjorde en skiss och begav sig ut i La Coruna för att leta material för att själv tillverka verktyget. Hem kom han med plywood samt en platsskärbräda som han sågade ut i rätt dimensioner. Med den första lyckades han dra ca 80 % innan den bröts itu. Med nästa kunde han dra det sista. Det här var ju en gör-det-själv-nödlösning. Naturligtvis såg vi till att beställa den enorma skiftnyckeln i stål från fabriken. 

Nödlösningar för människor kan vara att hantera följderna av ett stressigt, olyckligt och osunt liv. Ångestattacker och utmattningsdepression brukar få de flesta att ta hjälp. Plötsligt inser man att nu har det gått för långt, botten är nådd. Medicinering och förhoppningsvis terapi finns som hjälp.

Friska vuxna människor har sällan samma brådska att lägga proaktiv tid på sin egen utveckling. Men precis som med fysisk träning så är även personlig utveckling en färskvara som behöver sitt dagliga underhåll. Även människor behöver service. För att coaching ska vara användbart krävs både mod, ansvar och villighet att hitta svaren inom sig. Du får frågor och bjuds in att vara och agera på nya sätt. 

Exempel på coaching distinktioner

Alla coachingverktyg återfinns i språket, vi kan kalla dem distinktioner. Likt eskimåerna som har många ord för snöns olika karaktär och hur man ska ta sig fram på den. Skare eller blötsnö ger helt olika mening. 

Coaching som yrkesområde har specialiserat sig på människans stora potential att skapa och vara ledare i sitt eget liv – både privat och yrkesmässigt. Synen på människan och vår egen utveckling avgör hur högt vi spänner bågen. Få människor skulle idag säga att vi bara är en kropp som behöver beteendeförändringar, som t ex att äta nyttigare eller motionera. 

Mindet har vi insett kan både hjälpa och stjälpa oss, så mental och emotionell träning i olika former är alltid aktuellt. Men sen har vi ju den andliga dimensionen, där talar vi om no-mind och människan som energi, en del av hela existensen. Och vi ingår i system som påverkar oss mer än vi kanske tror. 

I coaching talar jag gärna om möjligheter, commitment, autencitet, styrkor och att vara i integritet. Likt forskare som förklarar vad de menar med olika begrepp så har en del coacher fördjupat distinktioner som hör till yrket. Här kan du läsa ett sådant exempel på hur professor emeritus Michael Jensen definierar integritet.

I min bok, Leading from Joy, har jag tagit upp nio inre utmaningar och hur vi kan transformera oss själva genom att ta oss an de övningar jag föreslår. 

Samma verktyg, eller? Hur ska jag välja? 

Det är skillnad på kvalitetsverktyg – till och med jag med min lilla låda vet att en skruvmejsel kan skilja sig betydligt åt: känslan i greppet, om det är magnetiskt i spetsen, materialet i sig, för att inte tala om färgen – allt bidrar till helhetsupplevelsen. Sen, om verktyget är en kopia av originalet och är tillverkat långt borta, är det lägre priset värt det? Lokal handlare eller postorder – nu när hela världen har förenats i world wide web? Vad är viktigast pris, kvalité eller snabbhet? 

ICF, International Coaching Federation, världens äldsta och största yrkesförbund för coacher har i år, 2022, över 50 000 medlemmar i över 150 länder. Och det är ändå bara en bråkdel, det finns hur många coacher som helst. Vi är en spridd skara med många olika yrkesbakgrunder och coachutbildningar. ICF gör sitt bästa att kvalitetsgranska oss vart tredje år på etiska regler och kärnkompetenser i coaching. Det är klart det är skillnad på en nybörjare (ACC) eller en master certifierad coach (MCC). Min devis är att coaching alltid lönar sig. En som är erfaren ser snabbare, känner igen mönster. Vet exakt vilket verktyg som ska användas. Det går fortare och det kostar ofta lite mer. För åren av träning. 

Att lära sig använda verktyg

Det mesta kräver träning. Har du som jag använt hammaren och hamnat utanför? Eller tagit fel verktyg för det var så länge sen. Här på båten är det ofta så, en hel del saker görs bara en gång om året. Jag skriver manualer och instruktioner som stöd för minnet. Handen får kroppsminnen som stärks för varje gång. 

En återkommande feedback jag får efter coaching är att: jag önskar jag hade lagt ner mer tid. 
Och då har ändå majoriteten angett maxvärdet av coaching. Till skillnad mot handverktyg där man ju faktiskt kan leja en hantverkare att göra jobbet, så är det inte lika enkelt att delegera frågan om ens personliga utveckling och liv. Så enligt mig är det en tidsfråga, förr eller senare du bestämmer när, behöver vi alla möta oss själva om vi inte vill dö bittra. 

Lite prisjämförelser

Hur stor verktygslåda kan man tänkas behöva när vi talar om coaching verktyg? Jag tänker mig att man vill ha lite höjd för att det ska rymmas fler verktyg framöver. Hur stor tänker man sig att man själv är? Tror man på att det är möjligt att transformeras som människa? 

Om vi börjar med själva lådan. Att ta vad man har går förstås. För den som vill satsa lite mer så kostar en enkel verktygslåda i trä från Claes Ohlson 134,91 SEK. Vill man slå på stort och ha ett helt verktygsskåp så kan priset gå upp mot 5000 kr. Men det går också att få en färdig kombo – bäst i test 2022 är en verktygslåda med 86 delar från Holzmann för 2808,75 kr – som en färdigpaketerad kurs med det allra vanligaste. 

Hylsnycklar kommer ofta i en egen låda – Bauhaus har ett stort utbud, från 13 delar (549 kr) till 138 delar (3495 kr). Få verktyg är inte automatiskt lika med lågt pris, här finner jag även 16 delar för 4895 kr eller 15 delar för 8579 kr. Nu gäller det att förstå skillnaden i både kvalité, innehåll och hur det kan påverka ens önskade utkomst.

För dig som vet att du bara behöver en eller ett par fasta nycklar kanske det känns onödigt att köpa hela lådan. Du vill skapa eller komplettera din egen verktygslåda med exakt de verktyg du vet att du behöver. En fast 14 mm u-ringsnyckel kostar då 129 kr på Bauhaus. Det här är priser i nivå med en e-bok. En häftad bok kostar 338 hos Adlibris eller 258 kr hos Amazon.se. Det lönar sig att kolla runt.  

Visst känns det lite säkrare och enklare att köpa riktiga verktyg som man kan hålla i och lägga ner i en låda? Länge håller de också. En bok – vad vet man om den? Den kanske är tråkig, eller inte? I min bok finns i alla fall över 60 ”verktyg” som du kan använda på egen hand för din personliga utveckling. Dessa verktyg består av frågor och övningar rörande vad det är vara människa och vad vi vill med våra liv. Vad vi vill bygga, vad som är vårt önskade läge, är centralt så boken börjar med en hel del lär-känna-dig-själv-verktyg.

Jag som har vigt mitt liv åt de här frågorna tycker att det är jättespännande. Jag hittar hela tiden nya lärare, böcker, metoder och övningar som jag fördjupar mig i, även nu 60 år fyllda. 

Min tanke med min verktygslåda är att du som läsare ska finna din inre utmaning just nu och använda de verktyg/övningar som föreslås just där. Och sedan fortsätta i din egen takt, när du känner dig mogen och villig att ta nästa steg i ditt ledarskap. Denna verktygslåda räcker länge och det har tagit mig drygt trettio år att bygga upp den. Om du vill kika in i den så hittar du den här: Leading from Joy på Amazon.se eller om du hellre föredrar Adlibris. På Apple Books mfl ställen finner du den som e-bok.  

Så vad säger du – blir det ett verktyg för din inre utveckling eller till bilen/båten/huset – eller kanske både och?

Allt gott i byggandet och utforskandet!

Anna Eriksson, ICF Master Certified Coach på väg runt jorden

#tools #verktyg #LeadingfromJoy #coaching