Apr 19

Tuffa motgångar – som bäst när det är som värst

Tags:


Riggarna tjuter, det blåser hårt och regnar. Även inne i hamnen går vågorna. Vi bidar vår tid. Kurar inne i båtarna eller tar oss ut en sväng. Så särskilt lång blir den inte – vi vill och behöver passa båten. Det är riktigt tröttsamt och kallt. Jag har på mig min Fladenoverall hela tiden. Vi är i Gedser – en liten by på Danmarks sydligaste udde. Här blir vi fast igen för hårda vindar. Bara några dagar tidigare har vi legat i samma tjut i Falsterbokanalen – där toppat med värsta åskvädret jag någonsin varit med om i mitt liv.

I tre veckor har vi seglat eller motoriserat mot vinden från Stockholm på väg till Flensburg – så långt västerut man kan komma in ”the Baltic”. Det är en lång sträcka för oss – för att hinna behöver vi röra oss helst varje dag. Att ”bonnkryssa” rakt mot vinden tar mycket kraft och att motorisera är inte heller så kul i stark motsjö. Vi tar varenda öppning i vädret vi kan. Vi hinner fundera många gånger om sommarens mål är det mest väl valda. Ändå fortsätter vi.

Varför utsätter vi oss för det här? Ja, det kan man undra ibland när man är mitt uppe i det. Tro mig eller ej – när vi utvärderade sommaren så sa vi båda två att dagarna i Gedser var höjdpunkten trots att vi då snarast upplevde peaken av alla utmaningarna. Denna oansenliga lilla håla. Mitt i allt ruffa hittar vi skönheten även här. En kvinna som bor nära hamnen låter mig plocka en bukett med krasseblommor. Vi hittar vackra danska semesterhus och fantastiska odlingar till stor glädje speciellt för min man som är arkitekt. När det stillnar på kvällen dag tre ger sig solen till känna en kort liten stund innan den går ner. It’s over! För den här gången.

Vi lär oss vara med det som är.
Att se möjligheterna med det som är.
Vi tränas i att inte låta oss stoppas av motgångar.

På morgonen skingras vi – likt nomader seglar vi vidare. Några dagar senare når vi vårt mål för den här sommaren. Maken införskaffar rom från Flensburgs rombryggeri och jag tar mig ut till ön Sylt, känner doften av varm ljung i sanddynerna och ser ut över Nordsjön. Hemresan är lätt – vi har vinden med oss.

Erfarenheten att klara av att nå ett mål inklusive utmaningarna på vägen är bra att ha med sig i andra tuffa lägen. När jag coachar vdar så vet jag att jag är som bäst när det är tufft och viktigt på riktigt. Jag vet att det är mödan värt att hålla fast vid sitt mål. Jag vet att jag får den kraft och hjälp jag behöver för att orka vidare. Det finns många paralleller som är användbara från seglingen.

En VD har ofta en tuff resa att göra
Alla företag ska gå med vinst och generera resultat. Det är få förunnat att ha hittat den blå oceanen – platsen där ingen annan konkurrens finns (ett tag). Utmaningar och ständiga förändringar är legio.

Vem har du att prata med om hur ni ska lyckas med uppdraget? Vem lyssnar uppmärksamt efter vad som är viktigt för dig? Välkommen att höra av dig om du vill ha en partner som är där för dig när det känns som tuffast.

Stockholm, 19 april 2017

Anna Eriksson,

ICF Master Certified Coach & förste styrman
0733-508 507, anna@avalona.se

Vill du läsa mer?

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.