Nov 30

Boktips: Bryt normerna!

Tags:
Boktips: Bryt normerna!

Vill tipsa om en kul skriven bok om arbetslivet: Bryt normerna – Allt du lärt dig om arbetslivet är fel (Liber, 2015) av Peter Siljerud, trendspanare och egen företagare. Han ifrågasätter nio normer, som t ex att arbete sker 8-17, man ska lyda chefen, man arbetar för att försörja sig, vi har fast anställda och det är vi som väljer medarbetare.

bryt-normerna-allt-du-lart-dig-om-arbetslivet-ar-fel

Med många exempel från olika undersökningar och praktiker visar han på en ny logik som motiverar till varför det inte är som vanligt längre och att vi faktiskt behöver tänka om och öppna upp för något nytt. T ex en flexiblare bemanning och koorordinering av externa parter som ett sätt att få hjälp med problemlösning och ta del av värdefull kunskap i världen. Fler och fler blir entreprenörer – bara i Sverige finns det över 800 000 enpersonsföretag.

Många organisationer omorganiserar sig och funderar på hur de ska få med sig alla, eller åtminstone 80 %. Förut brukade jag rekommendera den sedelärande lilla boken Vem snodde osten? av Spencer Johnson där några möss illustrerar hur vi förhåller oss till förändringar i omvärlden (som t ex att osten tar slut). Idag skulle jag nog sätta Bryt normerna i händerna på en medarbetare som inte tänker särskilt mycket på sin egen framtid eller verkar vilja hänga med i utvecklingen. Det är frågor för alla att fundera på – hur vill jag förhålla mig till förändringar? Hur kan vi hjälpa varandra?

Som coach möter jag många gånger rädsla för förändring. Jag möter också lätthet och glädje när steget har tagits. Nästan som om man glömt att man förut var rädd. Det är som om rädslan är dörren till friheten. Fundera för egen del – vad vill du ska vara som vanligt i arbetslivet? Och hur är det egentligen?! Förväntningar vs verklighet.