Har du eller känner du någon som har anlitat en professionell coach?
Sannolikheten att du svarar ja borde vara mycket hög. I över 20 år har coaching varit ett alternativ för den som är frisk och vill utvecklas privat eller i karriären.

Kommande vecka (19) har International Coach Federation, ICF, utlyst som en årligt återkommande vecka där vi som är medlemmar på olika vis lyfter fram värdet av professionell coaching.

ICF är en oberoende yrkesorganisation med syfte att kvalitetssäkra coacher och coachutbildningar. De har inga egna utbildningar just för att vara fristående. Vi som är medlemmar och certifierade via ICF har sagt ja till att följa deras etiska riktlinjer.

Det är som vi alla vet fritt fram att arbeta som coach. Många av oss som valt att arbeta professionellt med coaching väljer därför att certifiera oss via ICF. Genom certifieringen får vi ett intyg på att någon med högre coachkompetens än oss själva har bedömt vår förmåga att coacha. Certifieringen är giltig endast i tre år därefter måsta man ansöka på nytt. Det finns tre nivåer: ICF Associate Certified Coach (ACC), ICF Professional Certified Coach (PCC) samt ICF Master Certified Coach (MCC). Till den högsta nivån har än så länge 4 % nått.

Själv har jag varit med sedan början av 2000-talet och därmed fått följa hur ett nytt yrke utvecklas! Coach är ett yrke – här kan du läsa mer om just det. Yrket är fortfarande ungt. Utbildningar är fortfarande förhållandevis korta, även de som nu börjar ges via högskolor och universitet. Trots det så är 98 % nöjda enligt Sherpa coaching som årligen (sedan 2005) undersökt bl a värdet av coaching. Här kan du läsa vad mina kunder har fått ut av coachingen. Som coach har jag förstås egen coach och jag ser det som en stor förmån att ha en professionell partner som helhjärtat och engagerat coachar mig att uppnå det jag valt att åta mig.

Blir du nyfiken och vill få egen erfarenhet av coaching?
Här hittar du ICF-certiferade coacher över hela landet.

Varmt välkommen att höra av dig!

Glada coachhälsningar från Anna Eriksson

ICF Master Certified Coach, Fil kand beteendevetare
0733-508 507, anna@avalona.se

FAKTA
ICF startades 1995 av Thomas Leonard (USA) och har idag 33 711 medlemmar (april-18) i 144 länder, varav 389 i Sverige. Runt om i världen, i 70 länder, finns 130 chapters/lokalkontor.

ICF är i särklass världens största yrkesförbund för coacher. Näst störst är European Mentoring & Coaching Council (EMCC) som startade 1992 med 4 976 medlemmar i 58 länder (dec-17).